Kontantkortet förenklar arbetet för våra kommuner

2018-07-13 11:26

Kontanter och rekvisitioner är fortfarande ganska vanligt ute i svenska kommuner. Det handlar om pengar som ska användas av bidragstagare som saknar personnummer och/eller bankkonto.

– Kontanterna medför en väldigt krånglig och otrygg hantering. Rekvisitioner är inte heller optimalt. Det är väldigt avslöjande om du exempelvis går till ett apotek och sträcker fram en rekvisition när du ska hämta ut din medicin, säger Christian Palmé, affärsområdeschef på ICA Banken.
För många myndigheter, kommuner, HVB- och LSS-boenden har kontantkortet blivit en både enklare och tryggare lösning. Kortet används till allt från utbetalningar av bidrag till etableringsstöd och som ersättning för kontantkassor.

Smidigare lösning för alla inblandade
För exempelvis handläggaren på socialkontoret går det snabbt att ladda ett kort med det belopp bidragstagaren ska ha, även om ärendet är akut och det är helg.
– Det innebär att du kan ta väldigt snabba beslut i ditt ärende, förklarar Christian Palmé.
– Och blir användaren av med sina kontanter så är de ju i regel försvunna för gott. Kortet är bara att spärra och det kan kommunen eller myndigheten göra själva.

Kontantkortet ger ökad säkerhet
Om ett HVB-hem hanterar kontanter medför det allt som oftast regelbundna uttag i en uttagsautomat. Det är kostsamt, tidskrävande och det medför inte minst en säkerhetsrisk. En större kommun kopplar ofta in ett väktarbolag för kontantleveransen – om man inte inte vill utsätta sina anställda för risker.
– Med kortet finns det inget att stjäla eftersom det bara kan användas med PIN-kod, säger Christian Palmé.

”Funkar som vilket kort som helst”
ICA Bankens kontantkort kan användas överallt där Maestro accepteras. Tillgängligheten är alltså i stort sett lika god som för ett Mastercard. Och vill kortinnehavaren ta ut kontanter går det att göra i ICA-butiker eller i uttagsautomater, såväl i Sverige som utomlands. Saldot kontrolleras enkelt på nätet.
– Kontantkortet är helt enkelt som vilket betalkort som helst, avslutar Christian Palmé.

Vill du veta mer om ICA Bankens kontantkort? Läs gärna mer och anmäl ditt intresse här!

Fakta
ICA Bankens kontantkort ersätter krånglig kontanthantering  och rekvisitioner för över 100 svenska kommuner, myndigheter, HVB- och LSS-hem. Kortet kan användas både för enstaka och återkommande utbetalningar. Därför finns det i olika varianter.

Text: David Stark
Foto: ICA Banken